news-img

Publicēšanas datums: 22.04.2021.

Desmitajai daļai ir kāda pārtikas produkta nepanesība

Desmitajai daļai Latvijas iedzīvotājam ir kāda pārtikas produkta nepanesība. 80% respondentu norādījuši, ka viņiem šādas nepanesības nav, bet vēl 10% nevarēja precīzi atbildēt. Taču gandrīz divas trešdaļas no tiem respondentiem (65%), kuriem ir pārtikas produktu nepanesība, neievēro nekādu īpašu diētu. Stāsta ''Veselības centrs 4'' filiāles ''Anti-Aging Institute'' uztura speciāliste Tatjana Korjagina

Kā norāda uztura speciāliste Tatjana Korjagina, biežāk sastopamās pārtikas nepanesības izraisa piens un piena produkti, glutēns, kofeīns, fruktoze, salicilāti, amīni un sulfīti.

Pazīmes, kas liecina par pārtikas nepanesību, var būt gremošanas traucējumi pēc dažu produktu apēšanas, taču nenotiek nekādas imūnsistēmas atbildes reakcijas. Simptomi parādās pāris stundu laikā pēc tam, kad ir ēsts aizdomās turamais produkts.

Simptomi var parādīties arī pēc 48 stundām un turpināties pat dienām ilgi, kas apgrūtina vainīgā produkta atklāšanu.

Pārtikas produktu nepanesības cēloņi ir:

  • enzīmu trūkums,
  • individuāla jutība,
  • pārtikas toksīni,
  • dabīga histamīnu klātbūtne produktos.

Kā diagnosticēt?

Nepanesību pret pārtikas produktiem ir grūti diagnosticēt, jo simptomu ir ļoti daudz, skaidro T. Korjagina. Pārtikas produktu nepanesību diagnosticē ar izslēgšanas diētām, līdz simptomi pazūd, bet ne ilgāk par 2–6 nedēļām. Pēc tam no uztura izslēgtie produkti pakāpeniski pa vienam ik pēc pāris dienām atkal jāiekļauj uzturā.

Lai labāk izprastu pārtikas nepanesības cēloni, ieteicams rakstīt uztura dienasgrāmatu, iekļaujot informāciju par to, cikos ēdat, ko ēdāt un dzērāt un vai parādījās simptomi. Ar šiem pierakstiem var doties pie uztura speciālista, lai kopīgi risinātu problēmu.

Kas jāņem vērā, ja ir kāda pārtikas produkta nepanesība?

  • Piens un piena produkti. Šo produktu nepanesību izraisa laktoze jeb piena cukurs, kura sadalīšanai nepieciešams enzīms laktāze. Laktozes nepanesību var noteikt, veicot laktozes tolerances testu, laktozes elpas testu vai arī nododot fēču analīzes. Biežākās sūdzības ir par kuņģa zarnu trakta simptomiem un sliktu dūšu.
  • Glutēns. Glutēns ir augu valsts olbaltumviela, ko galvenokārt satur kvieši, rudzi un mieži. Ne-celiakijas izraisīta glutēna nepanesība skar aptuveni 0,5–13 % populācijas. 
  • Salicilāti. Salicilāti ir dabīgi savienojumi, kurus augi izveido kā aizsargmehānismu pret vides stresoriem, tādiem kā insekti un slimības. Salicilātus dabiski satur augļi, dārzeņi, tēja, kafija, garšvielas, rieksti un medus. Tos bieži izmanto arī kā pārtikas konservantus, un tie var būt pievienoti medikamentiem. 
  • Kofeīns. Kofeīnu var atrast gan lielā daļā dzērienu (kafijā, tējā, enerģijas dzērienos), gan arī šokolādē.
  • Fruktoze. Fruktoze ir augļos un dārzeņos, kā arī medū, agaves un kukurūzas sīrupā. Cilvēkiem ar fruktozes nepanesību tā netiek efektīgi absorbēta organismā. 
  • Amīni. Amīnus ražo baktērijas produktu uzglabāšanas laikā vai fermentēšanas procesā. Ar šo pārtikas nepanesību visbiežāk saista histamīnu. 
  • Sulfīti. Sulfīti ir ķīmiski savienojumi, kurus izmanto kā pārtikas konservantus. Produkti, kas dabiski satur sulfītus ir vīnogas un nogatavinātie sieri. 

Lai risinātu pārtikas produktu nepanesības problēmu, T. Korjagina iesaka ievērot speciālu diētu, kā arī vērsties pie uztura speciālista pēc konsultācijas.

Vairāk lasiet portālā ''Tvnet.lv''

Saistītas ziņas

news-img
24.09.2024.

Kas jāzina par gripu: atbild speciālists

news-img
23.05.2024.

Melanomas piesardzība – profilaktiskajām pārbaudēm ir liela nozīme!

news-img
06.02.2024.

Mākslas terapija palīdz labāk justies šajā pasaulē

news-img
18.08.2023.

Vesels ēdis skolas bērns!

news-img
17.07.2023.

Melanoma pielavās nemanot. Paliec dzīvs!

news-img
30.05.2022.

Sūdzības par dedzināšanu aiz krūšu kurvja vasarā biežākas

news-img
15.12.2021.

Stress veicina dedzināšanu aiz krūšu kaula

news-img
27.01.2021.

Krūšu implanti

news-img
22.05.2023.

Maijs – melanomas piesardzības mēnesis: pārbaudi dzimumzīmes!

news-img
23.07.2024.

Plastikas ķirurģija – krūšu skaistumam un sievietes labsajūtai

Visas ziņas